Skip links

Usluge

Usluge koje nudimo

Ljetna Škola Latinskoga jezika i kulture

Ljetna škola latinskoga jezika i kulture projekt je Fakulteta hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu i Hrvatske salezijanske provincije sv. Ivana Bosca. Naša je Ljetna škola specifična po svojemu jedinstvenomu pristupu latinskomu jeziku, jer ga poučavamo govornom metodom Lingua Latina per se illustrata Hansa H. Ørberga koju promovira i akademija Vivarium Novum u Rimu.

Kroz dva tjedna intenzivnoga učenja latinskoga jezika polaznici svakodnevno usvajaju vokabular i jednostavnu frazeologiju i trude se govoriti latinski kako bi kasnije bez poteškoće mogli pristupiti izvornim latinskim tekstovima. Pored toga, naglasak stavljamo i na hrvatsku latinističku baštinu i kulturu koja je temeljna sastavnica hrvatskoga identiteta. Gostujući predavači svojim zanimljivim temama iz različitih područja latinskoga jezika i rimske povijesti, kao i hrvatskih krajeva u vrijeme antike nastoje polaznicima predočiti važnost latinske kulture ne samo za hrvatsku, nego i europsku povijest i kulturu.

Početni tečaj

Polaznici ovoga tečaja Ljetne škole latinskoga jezika i kulture ne trebaju imati prethodno znanje latinskoga jezika ili mogu biti upućene u njegove osnove. Tečaj se sastoji od prvih trinaest poglavlja udžbenika Familia Romana u kojima se polaznici upoznaju s osnovama latinskoga jezika i osnovnim vokabularom. Nakon što završe početni tečaj, polaznicima se preporuča pohađanje naprednoga tečaja.

Trajanje tečaja: 2 tjedna Broj školskih sati: 25 sati

Napredni tečaj

Kod polaznika naprednoga tečaja pretpostavlja se znanje latinskoga jezika prema metodi Lingua Latina per se illustrata, te je poželjno da su se polaznici susreli s barem prvih deset poglavlja udžbenika Familia Romana. U naprednom tečaju polaznici se upućuju u napredniji vokabular i frazeologiju, te komentiraju jednostavnije tekstove na latinskom jeziku u manjim konverzacijskim grupama. Polaznici na kraju naprednoga tečaja apsolviraju veći dio udžbenika Familia Romana te se osposobljavaju za samostalno čitanje i razumijevanje izvornih latinskih tekstova.

Trajanje tečaja: 2 tjedna Broj školskih sati: 25 sati

Instrukcije iz latinskoga jezika

Latinski jezik često postane zahtjevan i čini se da ga je teško ili nemoguće naučiti i svladati. Želimo ti pokazati da to ne mora biti tako! Obratite se s povjerenjem jednom od naših profesora suradnika i dogovorite instrukcije iz latinskoga jezika, bez obzira na to kako ga u školi ili na fakultetu učite. Naši profesori, koji imaju veliko iskustvo u podukama latinskoga jezika, pojednostavit će i sistematizirati nastavno gradivo i pomoći da sve sjedne na svoje mjesto, tako da će ti latinski postati slatka briga.

Prijevodi latinskoga jezika

Trebaš prijevod s latinskoga ili na latinski jezik? Na pravom si mjestu! Naši će ti profesori pomoći da bez poteškoća prevedeš što god poželiš, neovisno radi li se o tekstu za potrebe studija ili tekstu privatno/poslovne prirode.

This website uses cookies to improve your web experience.